Malumunuz hisse senedi yatırımcı sayısı 8 milyona dayandı. Yeni yatırımcıların çoğunluğu 15’e kadar tavan serisi yapan halka arzlara ‘heves’ edip gelmiş yatırımcılardan oluşuyor. Ve bu yatırımcı sayısı ise birtakım kişilerin ağzını sulandırdı. Her gün yeni bir sosyal medya hesabı fütursuzca hisse tavsiyesi veriyor, hiçbir yeterliliği olmadığı halde teknik eğitimler düzenliyor. Bu kişiler sosyal medya hesaplarından yüzbinlerce kişiye ‘al’ tavsiyesi verirken ya kendi adlarına ya da yakınlarının üzerinden aynı hisselerde satış yapıyor olabilir.
Peki, bunu nereden mi biliyorum? En son örneğini Sermaye Piyasası Kurulu’nun bu haftaki bülteninde gördük. Bültende Halil İbrahim Babadağı isimli kişinin, SPK sosyal medya hesabı üzerinden takipçilerine 9 hissede al veya tut tavsiyesi verirken mülkiyetinde bulunan aynı şirket hisselerini sattığının tespit edildiği yer aldı. Babadağı’na 3 milyon 892 bin 770 lira ceza kesildi. Babadağı, cezanın SPK bülteninde yayımlanmasından sonra sosyal medya hesabından kendisine ceza kesildiğini kabul etti ama sonra nedendir bilinmez gönderisini sildi. Takipçilerinin ise yoğun destek mesajları dikkat çekti.
Hatırlarsanız SASA’da şirketin patronu hisse fiyatının bu kadar yüksek olmasına şaşırdığını açıkladığında da SASA hisse sahipleri sosyal medyadan patrona karşı çıkmıştı. Garip işler yaşanıyor hisse senedi piyasalarımızda. Bir sosyal medya hesabı sahibi tavsiye verip tam zıddını yaptığı alenen ortadayken bile inanmak istemeyenler var.
FENOMEN, ARACI KURUMDA DANIŞMAN OLDU!
Öyle ki aracı kurumlar bile sosyal medyanın gücüne kayıtsız kalamadı. SPK lisansı olmayan bir kişi bir aracı kurumda sosyal medyadaki gücü nedeniyle istihdam edildi. Bu kişi danışman olarak aracı kurumda çalışıyor olsa da sosyal medyada yetkisiz bir şekilde şirket raporları yazarak paylaşmaktan çekinmiyor. Sektör profesyonelleri bu durumdan oldukça rahatsız. Bilgi veren piyasa kaynaklar, lisansı olmadığı halde yatırım tavsiyesi verilmesinin, şirket raporları yazılmasının -ki kaynaklar bunun da kuralları olduğunu, yazabilecek ve yayınlayabileceklerin kurallarla belirlendiğini vurguluyor- piyasaya zarar verdiğini vurguluyor.
SPK’nın ise mesaisi çok yoğun. Bu yıl piyasa bozucu eylemlere yönelik SPK incelemeleri sonunda 66 gerçek ve 10 tüzel kişiye, toplamda 171 milyon lira idari para cezası verdi. Ayrıca piyasa dolandırıcılığı suçu kapsamında da 9 gerçek kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu, 147 gerçek kişi hakkında ise geçici işlem yasağı tedbiri uygulandı. SPK, sık sık sosyal medyada yatırımcıları yönlendirenlerin, al tavsiyesi vermesiyle eş zamanlı olarak kendilerinin veya ilişkili oldukları kişilerin sahip oldukları hisseleri yüksek fiyattan sattıklarının tespit edildiğine dikkat çekiyor. Ve yatırımcıları sosyal medyadaki paylaşımlara güvenerek yatırım yapmamaları konusunda uyarıyor. Ancak sosyal medyayla mücadele etmek kolay değil.
HALKA ARZLARDA SATIŞ ZAMANI NE ZAMAN?
Olaylar sadece sosyal medyadan tavsiye vermekle de sınırlı kalmıyor. Öyle ki yatırımcıların koşarak lot almaya çalıştığı halka arzların hisse hareketlerinde son dönemde bir benzerlik oluşmaya başladı. Evet tavan hareket sürüyor ama çoğunlukla 6 tavan serisinin sonrasında fonlardan satış başlıyor. Tavan serisi bu satışlarla bozuluyor. Küçük yatırımcılar ise bunun çok da farkında mı bilemiyoruz. Çünkü piyasanın kuralı gereği yoğun talep kesildiğinde fiyat dengelenir, bu da bunun farkında olmayan tavan serisi sürecek umudu taşıyan yatırımcının zarara uğramasına neden olur.
Tüm bunlar yatırım tavsiyesi değil ama gerçekten yatırım tavsiyesi almak istiyorsanız da bunu deneyimli ve eğitimli kişilerden alın. Üç yıl öncesine göre çevremde bana hisse soran, buna mı ona mı yatırayım diyen, ‘biz şirkette halka arz kumbarası oluşturduk’ diyen sayısındaki artış endişe verici boyuta ulaştı. Gerçekten yatırım tavsiyenizi bilenlerden alın sonra çok üzülürsünüz.