Meteoroloji’de “ekim” alarmı! Ege’de son 40 yılın en kötü tablosu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden Ekim Ayı Yağış Raporu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son yayımladığı rapora göre, Türkiye geneli ekim ayı yağışları normalin altında gerçekleşti. 2024 yılı ekim ayında, metrekareye ortalama 26,8 kilogram yağış düşerken, bu değer normalde 49,4 kilogram olarak ölçülüyor. Geçen yılın aynı döneminde ise yağış miktarı 36,6 kilogram olarak kaydedilmişti.

Karadeniz’de Artış Gözlendi

Rapora göre, son altı yıldır Türkiye genelinde ekim ayı yağışları normallerin altında seyretti. Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yağışlar normale göre yüzde 60’ın üzerinde azalma gösterdi. Ancak, Karadeniz kıyılarında, Kars, Ağrı ve Iğdır çevrelerinde yüzde 80’e varan bir artış yaşandığı belirtildi.

Bartın’da Rekor Yağış

Raporda, Bartın’da son 63 yılın en yüksek ekim ayı yağışının gerçekleştiği belirtildi. Karadeniz dışındaki diğer bölgelerde ise yağışlar normalin altında seyretti. Özellikle Bartın’da yüzde 93’lük bir artış yaşandığı vurgulandı.

Ege’de Endişe Verici Durum

Ege Bölgesi’nde, yağış miktarlarının normalin yüzde 95 altında gerçekleştiği kaydedildi. Ekim ayı yağışları Ege’de son 40 yılın en düşük seviyesine indi. Benzer şekilde Marmara Bölgesi’nde de yağışlar son 23 yılın en düşük seviyesine geriledi.

En Kötü Durumu Yaşayan İller

Aydın ve Muğla’da 0,3 mm gibi minimal yağışlar görülürken, Muğla’da yüzde 99’a varan azalma yaşandı. Diğer yandan Gaziantep, Kilis, Karaman ve diğer bazı iller de son yılların en düşük ekim ayı yağışını aldı.

İlginç İstatistikler

Raporda, Türkiye genelinde ekim ayında ortalama 4,5 gün yağış görüldüğü belirtildi. Bu sayı, normal sezonun 7,9 gününe kıyasla oldukça düşüktü. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesimlerinde uzun süreli yağışlar yaşanırken, bazı bölgelerde hiç yağış görülmedi.

Bölgelere Göre Yağış Miktarları

Farklı bölgelerdeki yağış miktarları da rapora yansıdı. Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yağışlar normalin altında seyrederken, sadece Karadeniz Bölgesi’nde artış kaydedildi. Her bölgenin yağış durumuyla ilgili detaylı istatistikler verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir